Скандинавський джаз і світові прем'єри від австрійців - на VINNYTSIA JAZZFEST-2017

24 вересня у рамках джазового фестивалю вперше у Вінниці виступить кращий піаніст Норвегії Ян Гуннар Хофф та зірки європейського джазу - Тріо Йорга Ляйхтфріда

  Уже наступного тижня Вінниця житиме у ритмі джазу. Організатори ХХІ "фартового" міжнародного фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST-2017 готують чимало сюрпризів для глядачів, а також зустрічі зі знаменитостями, які підкорили світ.

  - Цього року у нас дуже насичена й різнобарвна програма. Буде представлено багато сучасних напрямків джазу - цікавих, вражаючих та неординарних, - розповідає продюсер VINNYTSIA JAZZFEST, заслужена артистка України Ірина Френкель. - А справжньою насолодою для поціновувачів джазової класики та джазових стандартів стануть концерти, якими ми відкриємо другий день фестивалю.
24 вересня о 17.30 вінничани та гості міста почують віртуозну гру кращого піаніста Норвегії Яна Гуннара Хоффа та ексклюзивну програму Тріо Йорга Ляйхтфріда (Австрія-Словаччина).

  Піаніст і композитор Ян Гуннар Хофф - яскравий представник скандинавського джазу, один з найвідоміших на сьогодні музикантів Норвегії. Він є автором 200 музичних творів, зокрема унікальної меси для хору і джазової групи "Meditatus" (2007), яка була відзначена на батьківщині музиканта престижною премією імені композитора Едварда Гріга "Edvard-prize". Усього в дискографії музиканта 17 альбомів, які вражають магічними глибинами, мелодійною чуттєвістю і широтою музичного мислення.

Багато гастролюючи як піаніст, Ян Гуннар Хофф встигає викладати джаз у престижних університетах - є професором Арктичного університету Норвегії (UiT) та Університету Агдер.

  Список сценічних партнерів Яна Гуннара Хоффа, за яким прийнято судити про значимість музиканта, вражає! Він співпрацював із Петом Метіні, Чіком Коріа, Ларсом Даніельссоном, Алексом Акунья, Пером Матісеном, Арілдом Андерсеном, Нільсом Петером Мольвером, Матіасом Ейком та багатьма іншими.

  Після норвезького маестро музичну естафету на джазовому фестивалі прийме Тріо Йорга Ляйхтфріда (Австрія-Словаччина). Це яскравий і потужний колектив, у якому грають зірки європейського джазу: знаменитий піаніст Йорг Ляйхтфрід, барабанщик Хуберт Брундлмаєр і незрівнянний словацький контрабасист Штефан "Пішта" Бартус.

  Основу репертуару колективу складають авторські п'єси лідера тріо, котрі, ніби дзеркало, відображають все різноманіття сучасного джазу. Також музиканти виконують оригінальні аранжування композицій, які незвично бачити у джазовому контексті. Це, приміром, хіти легендарного американського фолк-рок дуету "Simon and Garfunkel", а також пісні популярної німецької акторки й виконавиці шансону Хільдегард Кнеф.
Музиканти Тріо Йорга Ляйхтфріда неодноразово виступали на одній сцені з багатьма всесвітньо відомими джазменами, серед яких ветерани джазу Ханс Саломон (Австрія), Кемерон Браун (США), екс-одесит Андрій Прозоров, Пітер Ерскін (США), Бенні Голсон (США), Пьотр Барон (Польша) та інші.

  - Від Посольства Австрії в Україні Тріо Йорга Ляйхтфріда отримали грант на створення джазових творів спеціально для вінницького джазового фестивалю. Тож чекаємо світові прем'єри! - відзначає Ірина Френкель.
Вінницький джазовий фестиваль традиційно пройде у концертній залі "Вінтери" (вул. Театральна, 15). До 16 вересня квитки на всі концерти VINNYTSIA JAZZFEST-2017 можна придбати зі знижкою 21%. Квитки продаються за телефоном (0432)690-025, на сайті www.jazz.vn.ua, а також у касах міста у "Магігранді", "Петроцентрі", театрі ім. Садовського, обласній філармонії та бібліотеці ім. Тімірязєва.