Поляки, які скорили світ, їдуть у Вінницю на джазфест!

- Геній-джазмен Адам Балдих, який знищує всі стереотипи щодо скрипки у джазі, віртуозний піаніст Міхал Мартинюк, що став зіркою новозеландської сцени.

- Вони та їхні нові вражаючі колективи 22 вересня не просто виступлять з концертами на Вінницькому джазовому фестивалі, а ще й дадуть ексклюзивні майстер-класи для всіх охочих у рамках новаторських коворкінг-зустрічей «Джазові сніданки»!

— Польський джаз не просто повертається на VINNYTSIA JAZZFEST, а ще й принесе вражаючі сюрпризи всім меломанам, — не приховуючи радості, розповідає продюсер Вінницького джазового фестивалю, заслужена артистка України Ірина Френкель. – Цьогоріч Польща святкує 100-річчя незалежності. Саме до цієї дати створено масштабний проект «Polish Independent Jazz Night», який ексклюзивно буде представлений на нашому фестивалі. З 14 вересня у холі Вінницької міської ради діятиме надзвичайно цікава виставка польського джазового плакату однієї з найбільших у світі колекцій — Dydo Poster Collection. Наживо 22 вересня о 21.00 у Вінниці ми побачимо найяскравіших зірок сучасної польської джазової сцени: Квінтет Міхала Мартинюка та Квартет Адама Балдиха, чиї імена – бренд у всьому світі. А на додачу – прямо під час виступів наші польські партнери Polish Tourism Organisation розіграють ваучер на гостини у одному з кращих готелів Польщі та багато інших фірмових польських презентів.

«Новозеландський поляк» вразить грувом Яскравий грув, тонке мереживо прекрасних імпровізацій, ритми бразильського походження у поєднанні зі свіжими тенденціями сучасної європейської джазової музики – таким потужним джазовим міксом «пригощатиме» вінничан та гостей міста Квінтет Міхала Мартинюка. Знаменитий джазовий піаніст та композитор народився у Щецині, проте останні 10 років прожив у Новій Зеландії, де навчався джазу в Оклендському університеті та грав з усіма відомими новозеландськими й австралійськими музикантами, зокрема, з Натаном Гейнсом, Льюїсом МакКаллумом, Тамом Вайпара, Sola Rosa, Batucada Sound Maschine.

Будучи одним з найактивніших творців музичної сцени Нової Зеландії, все ж таки саме у рідній Польщі Міхал Мартинюк вирішив здійснити давню мрію – випустити альбом на 100 відсотків джазу із промовистою назвою «Nothing To Prove». Свої надзвичайні авторські композиції у травні цього року Мартинюк презентував на престижному джазовому конкурсі «Made In New York». Заграв так, що легенди джазу Ренді Брекер, Джон Патітуччі і Франциско Мела були настільки зачаровані, що одразу покинули свої суддівські крісла і приєдналися до автора на сцені прямо під час фіналу концерту. — Міхал створив альбом красивої, повної багатих нюансів, гри з чудовими виступами і композиціями, які дійсно сяють! – захоплено оцінює платівку поляка відомий музикант та продюсер Натан Гейнс. — Міхал Мартинюк представляє наступне покоління музикантів, які намагаються побудувати щось захоплююче, що відображає традиції через креативність та співпрацю з кращими музикантами, — підтверджує керівник джазових досліджень Оклендського університету Рон Самсом.

Скрипаль Адам Балдих влаштує справжнє шоу Раз і назавжди попрощатися зі стереотипами щодо звучання скрипки у джазі, на VINNYTSIA JAZZFEST-2018 меломани зможуть на концерті Квартету Адама Балдиха. — Адам Балдих – справжній геній сучасності! Довгий час його називали «джазовим вундеркіндом». Адже вже з 16 років він представляє Польщу на міжнародному рівні на найпрестижніших фестивалях по всьому світу – від Німеччини і Франції до США та Індонезії. Як результат, сьогодні у свої 32 Адам Балдих має звання одного з найвидатніших джазових скрипалів світу! — розповідає Ірина Френкель. — Він вражає експресією, найвищою технікою гри та фірмовим неповторним стилем , який називають «breathing violin» — «дихаючою скрипкою».

Закінчивши Академію музики в Катовіце і престижний американський Берклі коледж, у рідній Польщі Адам Балдих здобув всі нагороди, які тільки можна. Кілька років підряд музикант входить до числа номінантів на головну музичну нагороду Польщі Fryderyk, неодноразово називався «кращим джазовим скрипалем» читачами авторитетного журналу Jazz Forum, а у 30 років був нагороджений «Золотим хрестом заслуги» Президента Республіки Польща і почесною нагородою «За заслуги перед польською культурою». У своїй музиці Адам свідомо звертається до польської традиції і розмиває грані між класичною та джазовою музикою. Альбоми записує на престижному німецькому лейблі ACT MUSIC і кожен з них отримує найвищі оцінки критиків світу.

Королівський струнний квартет, музичні легенди Джим Бірд, Ійро Рантала, Лешек Мозджер, Ларс Даніельссон, Дідьє Локвуд, Біллі Кобем, Аарон Паркс, Джакоб Карлзон, Міка Урбаняк, Павел Хендріх, Цезарі Духновський – Адам Балдих співпрацює виключно з найкращими музикантами. Тому і у своєму новому проекту Adam Baldych Quartet, з яким і виступить у Вінниці, зібрав найуспішніших польських джазменів: одного з найоригінальніших польських джазових піаністів, професора Музичної академії у місті Познань Кшиштофа Диса, знаменитого контрабасиста Міхала Баранскі та дивовижного перкусіоніста Давида Фортуна. — Мій новий польський квартет відповідає визначенню польського джазу – це непередбачувана музика, яка балансує на межі. У кожному сенсі цього слова! – говорить Адам Балдих.

Зверніть увагу! До вечора 16 вересня квитки на концерти польських музикантів коштують 100 гривень. Придбати квитки можна: на сайтах jazz.vn.ua та bilet.vn.ua, у касах у «Магігранді», Петроцентрі», театрі імені Садовського та бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва. Партнери концертів польських музикантів: Генеральне консульство республіки Польща у Вінниці, Польський інститут у Києві, група Barlinek, POT (Polish Tourism Organisation).

Спілкування face to face і майстер-класи на «Джазових сніданках» Окремим сюрпризом для всіх вінничан та гостей міста, що захоплюються джазом, стане те, що у наступні вихідні можна буде не лише пережити максимум незабутніх емоцій на концертах, а ще й поспілкуватися у неформальній обстановці та відвідати майстер-класи джазових зірок. Все це подарує новаторський проект «Джазові сніданки», який за підтримки Українського культурного фонду вперше у Вінниці проведе Інститут культурної політики. — Формат «Джазових сніданків», які відбудуться 22-23 вересня з 10.00 до 13.00 у концерт-холі «Моnt Blanc», приємно здивує усіх, – інтригує керівник проекту, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков. – Це унікальна «джазова не-школа» і музичний коворкінг, якого ще не бачила Україна! Крім невимушеного спілкування, учасники «Джазових сніданків» відвідають ексклюзивні майстер-класи та отримають практичні рецепти успіху від світових джазових зірок: польських геніїв Адама Балдиха та Міхала Мартинюка, учасниць яскравого австрійського тріо Kusimanten та української вокалісти Тамари Лукашової, яка стала кращою джазовою співачкою Німеччини, а також надзвичайного співака та лідера кращого українського бенду класики джазового жанру FRANKYJAZZ Віталія Костенка.

Як відзначають організатори, на «Джазових сніданках» буде цікаво всім, хто: займається музикою, шукає свій шлях скорення творчих вершин, готовий надихнутися унікальними історіями успіху, не уявляє свого життя без джазу. Участь у «Джазових сніданках» — безкоштовна. Але оскільки кількість місць обмежена, є єдина умова — до 18 вересня обов’язково зареєструватися на сайті проекту snidanky.jazz.vn.ua, після чого участь буде підтверджена у листі від організаторів. Довідки за телефоном: (0432) 690-025. Генеральний інформаційний партнер фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST-2018 – RIA.