Автор музики до фільму «Вогнем і мечем» дасть джазу у Вінниці

-Культовий кінокомпозитор Кшесімір Дембскі 21 вересня виступить на фестивалі VINNYTSIA JAZZFEST-2019.

-У рамках проекту «Polish Jazz Night» нас також чекає прем’єра в Україні проекту «Монюшко по-джазовому» та кращі сучасні зірки польського джазу - Oleś Brothers і Квартет Міхала Кобоєка
-«Буде польський джаз!» - для меломанів усього світу одного цього виразу достатньо, щоб зрозуміти: точно варто йти! Безпосередній та неповторний, польський джаз давно посів окреме місце у світі джазової музики і, звісно - на нашому фестивалі, - розповідаючи про сюрпризи, які вже скоро чекають вінничан та гостей міста, зазначає продюсер VINNYTSIA JAZZFEST-2019 Ірина Френкель. – За 23 роки проведення джазового фестивалю у Вінниці ми вітали чимало польських зірок, а з поновленням на посаді генерального консула Республіки Польща Дамяна Цярціньскі польський джаз повернувся у Вінницю з новим розмахом. Другий рік поспіль «родзинкою» VINNYTSIA JAZZFEST стане яскрава «Polish Jazz Night» - ексклюзивний проект, який 21 вересня о 21.00 у концертній залі по вулиці Театральна, 15 подарує одразу два концерти, прем’єру в Україні та зустріч із чотирма геніями польського джазу.

«Best of jazz» від артиста-легенди.
Знаковою подією не лише для джазоманів, а й для кіноманів, стане концерт культового Кшесіміра Дембскі. Легендарний кінокомпозитор написав музику для понад 60 знаменитих фільмів, серед яких: «Машина змін», «Вогнем і мечем», «Медіум», «Кінґсайз», «В пустелі та джунглях», «Туди й назад», «Стара казка», «Варшавська битва 1920». Музика до кінокартин принесла Кшесіміру Дембскі десятки найпрестижніших нагород - від «Emmy» і «Genie Award» до премії Фридерика і «Philip Award» Міжнародної кіноакадемії. А у 2005 році саме йому голлівудська кінокомпанія Limelight Films замовила музику для 16 німих фільмів Чарлі Чапліна 1914-1917 років.

Джазовий світ Кшесімір Дембскі скорив своєю віртуозною грою на скрипці. Неодноразово здобував звання «Найкращий скрипаль, композитор, аранжувальник року» в опитуваннях журналу «Джазовий форум» і увійшов до списку десяти найкращих джазових скрипалів американського журналу Down Beat.
У 80-х роках Кшесімір Дембскі став лауреатом І премії Всесвітнього джазового конкурсу в Хуйларті (Бельгія) та нагороди ім. Станіслава Виспянського і об’їздив майже всю Земну кулю з концертами свого знаменитого джазового колективу «String Connection».

Попри насичену гастрольну діяльність митець завжди надзвичайно багато писав. Загалом на його рахунку понад 30 компакт-дисків, більше 100 пісень, концерти майже для всіх інструментів, понад 50 симфонічних і камерних творів, дві симфонії, два балети, ораторія, опера, три мюзикли, 35 п’єс та творів для дітей і більше 40 прем’єр театральної і експериментальної музики.

З 1991 року Кшесімір Дембскі розпочав також діяльність як диригент. Диригував майже усіма польськими та виступав з багатьма міжнародними оркестрами, зокрема, з Ірландським оркестром БіБіСі, Ґвадалахарським симфонічним оркестром (Мексика), Муніципальним симфонічним оркестром Ріо-де-Жанейро, Лос-Анджелеським духовим оркестром, Чилійським університетським театральним оркестром.
Його партнерами були такі всесвітньовідомі музиканти, як Тоні Лакатос, Хосе Каррерас, Чарльз Толлівер, Ева Малас-Ґодлєвська, Адам Маковіч, Жан-Люк Понті та багато інших.
- На вінницькій сцені під час концертної програми «Best of jazz» зустрінуться легенда та «сучасний скарб» польського джазу! – інтригують організатори VINNYTSIA JAZZFEST. - Разом із Кшесіміром Дембскі виступлять Oleś Brothers – брати-джазмени Марцін та Бартломей Олесь, які створюють повноцінний джаз-бенд із самих лише барабанів та контрабасу, доводячи, що цього абсолютно достатньо для створення приголомшливої музики, сповненої нестримної енергії, нових тенденцій і надзвичайно складних та багатих нюансів.

Прем’єра «Монюшко по-джазовому»
Окрему порцію незабутніх емоцій та відкриттів глядачам подарує «Монюшко по-джазовому» - неординарний і надзвичайно цікавий спільний проект Квартету Міхала Кобоєка та міжнародного хору «Voxcellence», який був створений у рамках святкування «Року Станіслава Монюшка» з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження геніального польського композитора.
- В Україні цей проект прозвучить уперше. Нас чекає неповторне поєднання класичної форми творів із блискучою джазовою імпровізацією і черговий доказ, що творчість Великого Монюшки – невичерпне джерело натхнення для сучасних артистів, - розповідає Ірина Френкель. - Творець польської національної опери, окрім великої кількості опер, оперет та балетів, написав чимало чудових пісень. Саме їх по-новому аранжував один із найкращих польських саксофоністів молодої генерації Міхал Кобоєк.

Випускник Варшавської музичної професійної школи імені Шопена та лауреат багатьох міжнародних конкурсів, Міхал Кобоєк є співзасновником та учасником багатьох музичних колективів, випустив два сольні альбоми, а також пише багато музики для театральних вистав, кіно та серіалів. Найбільш відомі з них: польський серіал «FAŁSZERZE. POWRÓT SFORY» (2006) та комедія «Суперпродукція» (2002).

Сценічними партнерами Квартету Міхала Кобоєка на вінницькому концерті стануть солісти «Voxcellence» – неповторного вокального ансамблю, який щоразу вражає добірністю сильних голосів, блискучою виконавською майстерністю та високим професіоналізмом. Що й не дивно, адже більшість учасників групи є співаками Verdiana Theater Choir Великого театру у місті Лодзь.
До 20:00 13 вересня – знижка на квитки
До 20.00 цієї п’ятниці, 13 вересня, квитки на «Polish Jazz Night» коштують усього 110 гривень, мультиквиток на всі концерти VINNYTSIA JAZZFEST, що пройдуть 21-22 вересня - 290 гривень.
Придбати квитки можна на сайтах jazz.vn.ua та bilet.vn.ua, у касах у «Магігранді», «Універмазі», театрі імені Садовського, Вінницькій Вежі та в інформаційному центрі, який працює за адресою: вул. Театральна, 15 (1 поверх).

Партнери концертів польських музикантів - Генеральне консульство республіки Польща у Вінниці, Польський інститут у Києві, група Barlinek та Polish Tourism Organisation.
Генеральний інформаційний партнер фестивалю – RIA.