VINNYTSIA JAZZFEST - 2020 таки відбудеться: до Вінниці приїдуть син «королеви джазу» Елли Фіцджеральд Рей Браун-молодший та інші світові зірки

Міжнародний фестиваль VINNYTSIA JAZZFEST - 2020 таки відбудеться.

Проведуть його вже цими вихідними - 25-27 вересня у концерт-холі «Моnt Blanc», що у Вінниці по Соборній, 34. Щоправда, поки не відомо, чи зможуть бути присутніми на концертах глядачі. Остаточне рішення щодо цього буде ухвалено вранці 24 вересня. Про це на пресконференції розповіли організатори фестивалю.

Цьогорічний VINNYTSIA JAZZFEST буде вже 24-тим. Вперше за всі ці роки  програму концертів оприлюднили лише за чотири дні до фестивалю. А вона, попри усі труднощі, вражає. Чи не найприємнішим сюрпризом для вінничан стане виступ сина «королеви джазу» Елли Фіцджеральд Рея Брауна-молодшого. Приїдуть також «посол польського джазу» у світі, один із найкращих джазових піаністів і композиторів Польщі Артур Дуткевич, яскравий сучасний джазовий піаніст-віртуоз Лоран Ніку, а також українські виконавці: Закус-Донцови-Фролов Квартет на чолі з «батьком українського джазу» Ігорем Закусом, незрівнянне Тріо Олексія Петухова з Одеси і майстри акапела зі світовою славою – вокальний бенд ManSound.

Поки ж організатори наголошують, що не втрачають надію провести фестиваль за участі глядачів. За словами директора VINNYTSIA JAZZFEST, заслуженого діяча мистецтв України Павла Третьякова, цьогорічний фестиваль багато в чому експериментальний.

"Ми довго вагалися, довго приймали рішення, провели безліч консультацій, зважаючи на дуже високий масштаб і рівень джазового фестивалю у Вінниці - це професійна музична подія, це одна з головних окрас культурного життя Вінниці і регіону. Всі розуміють, що людина без мистецтва, без культурного життя існувати не може", - говорить Павло Третьяков.

За його словами, навіть якщо доведеться проводити фестиваль винятково в онлайн-форматі, це вже буде подією та окрасою культурного життя міста, адже до Вінниці приїдуть справжні зірки світового джазу.   

Якщо доступ для глядачів буде, то він буде суворо обмеженим - до 75 осіб на один концерт. "Вікно можливостей" при цьому відкриється на 24 години - саме стільки часу матимуть всі охочі, щоб придбати квиток за 100 гривень. Продаж відкриють, як тільки стане відомо, чи дозволить міська комісія проводити фестиваль з глядачами. А вона прийматиме рішення, зважаючи на епідемічну ситуацію. Мультиквитків цього разу, на жаль, не буде.

"Після багаточисельних розмов було прийнято рішення, все ж таки, цю події провести, щоб зберегти наші культурні традиції, провести експеримент щодо організації міжнародного формату. Це було важке рішення, зокрема, для міського голови. Сергій Анатолійович розуміє необхідність поступового відновлення культурного життя і ми з вами є свідками цього історичного кроку на прикладі джазового фестивалю", - каже директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук.    

"Я хотіла б почати зі слова "дочекались", але боюсь наврочити, тому скажу, що ми в нетерплячому очікуванні, - говорить заступник начальника управління культури і мистецтв Вінницької ОДА Валентина Троян. - Дійсно, культурна галузь всієї України вже півроку як перейшла в онлайн. Зараз уже починаємо пробувати виходити з цього режиму, але це робити дуже складно. Суспільство втомилося. Втомилося не бачити свіжих подій - як свіжого повітря. Ми відчуваємо, що людям потрібні нові емоції".

Із 2012-го року фестиваль проходить із яскравою польською складовою. Цього разу її уособлює відомий піаніст Артур Дуткевич.

"Ви побачите майстерність цього піаніста. Він був вундеркіндом, вступив до консерваторії без екзаменів, бо вже з наймолодших років вигравав знамениті конкурси. Потім вже у нього були концерти у понад сотні країнах, відомий і в Америці, і в Азії, і в Австралії. Сподіваюсь, від його виступу вінничани отримають найкращі враження та емоції", - розповіла віце-консул Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці Йоанна Шеліга.

За словами продюсера фестивалю, заслуженої артистки України Ірини Френкель, гасло цьогорічного VINNYTSIA JAZZFEST  - "Джазуємо на здоровя":

"Нам вдалося, не зважаючи на всі перепони, зберегти міжнародний статус фестивалю: у нас презентується Україна, Польща, Швейцарія і США. Усі іноземці, які перетинають наш кордон, відповідно до вимог, роблять тести на COVID. Я вважаю, що, якщо такий експеримент у нас вдасться у Вінниці, то в кожного мешканця міста з'явиться стимул виконувати вимоги карантину, задля того, щоб культурне життя Вінниці відновлювалося. Тому що це залежить від кожного із нас".

Що ж до заходів безпеки в концерт-холі, то за словами директора комплексу Дмитра Муляра, організатори готові до найжорсткіших - аби тільки фестиваль відбувся.  

"У такий час було б жаль втратити наші цінності. Музичний фестиваль - це теж наша цінність. Це форма нашого відпочинку та, в першу чергу, розвитку. Тому ми будемо дотримуватись усіх необхідних карантинних вимог для того, щоб фестиваль відбувся, бо це велика подія для нашого міста. Будемо дотримуватися дистанції, будуть засоби індивідуального захисту, обов'язковий температурний скринінг та інші заходи безпеки", - каже Д.Муляр.

Як що ж буде прийнято рішення про проведення фестивалю винятково в онлайн-форматі, то організатори спочатку робитимуть невеликі прямі включення, а після закінчення кожного концерту відеозапис оброблятимуть, аби він був якісним, і виставлятимуть у вільному доступі на YouTube. Зважаючи на авторські права виконавців, подивитися відео можна лише протягом семи днів.  

Отож, чим дивуватиме цьогорічний джазовий фестиваль у Вінниці:

У суботу, 26 вересня, о 18.00 у концерт-холі «Моnt Blanc» вперше у Вінниці виступить жива легенда – єдиний син «королеви джазу» Елли Фіцджеральд і одного з найвидатніших контрабасистів світу Рея Брауна.  

 Рей Браун-молодший - неперевершений джазовий і блюзовий співак, що ріс і виховувався в оточенні справжніх «джазових титанів»: Оскара Пітерсона, Луїса Белсона, Дюка Еллінгтона, Нат Кінг Коула і Френка Сінатри. Але його історія – зовсім не той випадок, коли син використовує у своїй кар'єрі прізвище батьків. Рей Браун зумів віднайти власну манеру виконання, стилістику й поведінку на сцені, і на надзвичайно високому рівні продовжує традиції своєї славетної родини.

Його свободу у співі, блискучі імпровізації, вміння грати усіма барвами свого голосу і фірмову, чисто американську манеру треба чути!

На VINNYTSIA JAZZFEST-2020 Рей Браун-молодший виступить разом із майстрами імпровізації - знаменитим Тріо Олексія Петухова з Одеси, що завжди дивує мозаїкою неперевершеного таланту і драйву.

Глядачі почують композиції із золотого фонду класичного джазу, кращі хіти Елли Фіцджеральд, а також неймовірні повільні балади, блюзи і сучасний джаз. А оскільки Рей Браун є ще й приголомшливим оповідачем, готуйтесь до ексклюзивних розповідей з перших вуст про легендарних батьків та інших джазових зірок світу, які руйнували бар'єри й створювали Музику з великої букви.

26 вересня о 20.00 годині із найкращих джазових піаністів і композиторів Польщі, музикант-легенда Артур Дуткевич презентує унікальну програму «ІмпроМАЗУРКИ», яку найгучнішими оплесками вітали понад 15 країн світу.

«ІмпроМАЗУРКИ» – це цикл творів Артура Дуткевича з сольної платівки «Mazurki», що стала винятковим проектом у сучасній польській фортепіанній музиці, поєднавши в оригінальне ціле вільну імпровізацію, польські ритми, народні мотиви і традиції класичної й джазової музики. Глядачі відчують натхнення красою музики Шопена, емоційністю композицій Шимановського та ритмікою й атональністю творів Бартока. І, звісно, будуть вражені невимушеністю розгортання тематичних ліній, вражаючою швидкістю пальців і надзвичайною технікою маестро Дуткевича, чиї віртуозні імпровізації скорили весь світ.

Артура Дуткевича, виступ якого у Вінниці пройде за підтримки Генерального консульства республіки Польща у Вінниці, називають «послом польського джазу» у світі: у 1988 році він став першим поляком, що виступив на джазовому фестивалі MIDEM у Каннах з трансляцією на Radio France, і з тих пір є одним із найбільш затребуваних за кордоном польських джазових музикантів.

У неділю, 27 вересня, о 18.00 красу стильного й креативного сучасного джазу Швейцарії представить яскравий джазовий піаніст-віртуоз, імпровізатор і композитор Лоран Ніку.

Творчість Лорана Ніку ґрунтується на стику джазу, імпровізації, композиції і класичної музики. Активно гастролюючи по всьому світу, він грає у різних стилях і складах - від авторського фортепіанного джазу до камерної музики, сольно, у яскравих дуетах, джазових тріо і як соліст симфонічного оркестру.

Вінничанам Лоран Ніку презентує кращі пісні свого альбому «Outline», що у січні цього року вийшов на німецькому джазовому лейблі QFTF та був високо оцінений міжнародною критикою й гучно презентований на провідних радіостанціях Європи.

27 вересня о 20.00 справжній акапельний вибух на концерті-закритті VINNYTSIA JAZZFEST-2020 влаштують зірки зі світовою славою - вокальний бенд ManSound! Глядачів чекають незабутні відкриття і щохвилинні здивування, адже для мегапотужних голосів учасників ManSound немає нічого неможливого!

«Національний культурний бренд міжнародного значення», «Гордість України», «Виробники овацій», «Неймовірна «шістка» - як тільки преса й шанувальники не називають ManSound. Це справжнє «вокальне 3D»! Шість вокалістів замінюють на сцені цілий оркестр, вражаючи надзвичайним поєднанням професіоналізму та чоловічого шарму.

З успішними гастролями ManSound побували у десятках країн на трьох континентах, взяли участь у більше, ніж 70 фестивалях світу, від Аляски до Камчатки, від Гонконгу до Норильська, а кожний із десяти альбомів групи номінувався на Contemporary A cappella Recording Awards («акапельний Оскар»).

На VINNYTSIA JAZZFEST-2020 ManSound презентують грандіозну ювілейну програму до 25-річчя на сцені! Це буде унікальне вокальне шоу з «фірмових» і абсолютно нових композицій, які колектив підготував на честь знаменної події - від джазових стандартів, всесвітньовідомих любовних балад, рок-н-рольних хітів, безсмертної класики і перлин української народної пісні.

Має VINNYTSIA JAZZFEST й ексклюзивні проекти. Серед таких буде джазова pre-party у п’ятницю, 25 вересня, о 20.00 у  концерт-холі «Моnt Blanc». Вона об’єднає одних із найяскравіших джазових музикантів України: «батька українського джазу», геніального бас-гітариста й композитора Ігоря Закуса, чарівну вокалісту Анну Донцову, гітариста-віртуоза Дениса Донцова й одного з кращих барабанщиків України Артура Фролова.

Закус-Донцови-Фролов Квартет презентує у Вінниці виняткову програму, у якій прозвучить авторська музика Ігоря Закуса, Анни й Дениса Донцових, а також усіма улюблені світові джазові стандарти.

Уже третій рік поспіль у дні проведення VINNYTSIA JAZZFEST відбудуться «Джазові сніданки».  Це інноваційний культурно-освітній проект «Джазової не-школи» та креативних музичних коворкінг-зустрічей зі світовими зірками джазу.

26 та 27 вересня з 9.30 до 13.00 на «Джазових сніданках» під час невимушеного спілкування та ексклюзивних майстер-класів усі бажаючі дізнаються практичні рецепти успіху всесвітньовідомих джазменів.

Учасниками «Джазових сніданків-2020» стануть зірки України, Польщі, Швейцарії і США:

- у суботу, 26 вересня - Ігор Закус (Україна) і Рей Браун-молодший (США);

- у неділю, 27 вересня - Артур Дуткевич (Польща), Лоран Ніку (Швейцарія) та вокальний бенд «ManSound» (Україна).

Оскільки цього року проект «Джазові сніданки» проходитиме в онлайн-форматі, усім, хто бажає взяти участь у проекті, потрібно:

1. зареєструватися за google-формою на сайті snidanky.jazz.vn.ua

2. отримати підтвердження реєстрації та посилання на ZOOM-сніданки

3. учасники можуть надсилати запитання музикантам + зможуть спілкуватися з артистами та слухати їхні поради онлайн.

За умови позитивного рішення щодо обмеженого допуску глядачів на концерти з дотриманням усіх заходів безпеки (температурний скринінг, соціальна дистанція, наявність маски) у четвер, 24 вересня, одночасно на сайті фестивалю та офіційній сторінці у Facebook з'явиться інформація про можливість присутності глядачів у залі та у продаж надійдуть квитки, які можна буде придбати лише протягом 24 годин онлайн на сайтах www.jazz.vn.ua,  afisha.vn.ua і bilet.vn.ua, у інформаційному центрі фестивалю з 11.00 до 20.00 за адресою: вул. Театральна, 15 (1 поверх), а також у касах «Афіша Вінниці» в «Універмазі», театрі ім. Садовського, Вінницькій обласній філармонії, Будинку офіцерів, креативному просторі «CHERDAK», тур-клубі «Бідняжка».