Валерій Коровій – про культурний ресурс, музичні асоціації життя та про те, що об’єднує джаз і політику

Цього тижня Вінниця живите у ритмі джазу! У суботу та неділю, 23-24 вересня, у концертній залі «Вінтера» пройде XXI «фартовий» міжнародний фестиваль VINNYTSIA JAZZFEST-2017,

на якому для всіх жителів та гостей Вінниччини заграють 8 всесвітньовідомих джазових колективів з США, Франції, Люксембургу, Литви, Німеччини, Австрії, Словаччини та України!
Фестиваль традиційно пройде за підтримки Вінницької обласної державної адміністрації, Вінницької міської ради, Міністерства культури України та багатьох міжнародних культурних інституцій.

У фіналі фестивалю на особисте запрошення голови Вінницької обласної державної адміністрації Валерія Коровія та Вінницького міського голови Сергія Моргунова виступлять хедлайнери – французький афро-фанк колектив BATUNGA & The SUBPRIMES та Тріо легенди американського джазу – Сайруса Честната.
Традиційно напередодні визначної мистецької події Вінниці преса зустрілася з керівником області Валерієм Коровієм, щоб поспілкуватися про мистецтво, культурну політику та музику.

- Валерію Вікторовичу, як відомо, Ви багато років підтримуєте чимало мистецьких подій. Які музичні жанри Вам найбільше подобаються?
- Я шаную, перш за все, якісну музику, яка торкається струн душі, викликає почуття та емоції. Є музичні теми, які ототожнюються зі спогадами, тому що пов’язані із певними періодами життя. У кожної людини є мелодія, під яку вона вперше поцілувалась або танцювала весільний танок. Ми пам’ятаємо колискові матусі, які співаємо потім своїм онукам. І це, напевно, найдорожчі музичні враження! Зараз я можу сказати, що особливо люблю оперу – напевно, такий період мого життя (посміхається). Ну і, звісно, коли настає осіння пора, одразу долає саме джазовий настрій.
- А як Ви вперше познайомились із джазовою музикою?
- Моє перше знайомство із джазом відбулось у молоді роки. Музика свободи, вільні ритми та вдалі імпровізації – це драйв, який заряджав! Я не можу сказати, що слухаю джаз протягом усього життя. Але я намагаюсь відвідувати концерти нашого прекрасного вінницького джазового фестивалю і дуже шкодую, коли через великий об’єм нагальних справ не вистачає часу поринути в цю неповторну атмосферу, розслабитись та відчути драйв незабутніх джазових імпровізацій.
- Що найбільше цінуєте у джазі?
- Джаз - це відсутність стандартних рамок. Це як у бізнесі або політиці: вдала і вчасна імпровізація викликає підтримку з боку глядачів/партнерів/електорату, допомагає шукати нестандартні рішення щодо подолання проблем. Ми живемо у такій час, який потребує від лідерів нестандартних рішень. Напевно, це теж одна з основних причин, чому джазовий рух в Україні зараз пожвавився. Але скільки б фестивалів не з’являлось, Вінниця все одно залишається першим містом незалежної України, у якому почався рух джазових фестивалів. І це особливо цінно!

- Що Ви очікуєте від цьогорічного джазового фестивалю?
- Я уважно вивчив програму. Наш фестиваль знову демонструє професійність у підборі виконавців. Це потужний високопрофесійний культурний продукт регіону, який має власну, відмінну від інших фестивалів, форму. Це фестиваль концертних програм. Тому кожен зможе обрати на власний смак ту чи іншу програму, і зрозуміти власні бажання та відчути ритми. Бажаю нам усім 23-24 вересня зустрітись у концертній залі «ВІНТЕРА» на концертах фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST-2017!
- Зараз багато говорять про культуру, як ресурс розвитку територій. Відбувається зміна парадигми сприйняття культури. Ви керуєте Вінниччиною - регіоном, який має багато цікавих речей. Ваше ставлення до зазначених процесів?
- Цього року у Вінницькій області відбувся найбільш вдалий старт-ап в українській культурі – перший міжнародний фестиваль під відкритим небом OPERAFEST TULCHYN. Ми на практиці довели вплив культурної ідеї на розвиток малого та середнього бізнесу та території. Зараз країна відновлюється, багато коштів вкладається в інфраструктуру, ремонтуються дороги – це важливі ознаки розвитку країни. Але необхідно завжди відповідати на запитання: куди ведуть ці шляхи? Якою має бути інфраструктура території? Якій ідеї вона служить? Шляхи визначає культурний ресурс. Наша область багата традиціями, історією, яка пов’язана із високим мистецтвом, на нашій території багато архітектурних пам’яток. Необхідно навчитись рефлексувати для того, щоб намалювати картину майбутнього. Так склалося із Тульчином. І ми обов’язково будемо продовжувати працювати в напрямку розвитку культурного ресурсу.



Отримати детальну інформацію про програму та учасників ХХІ міжнародного фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST-2017, який 23-24 вересня пройде у концертній залі Філії НСТУ «Вінницька регіональна дирекція Вінтера» (м. Вінниця, вул. Театральна, 15), всі вінничани та гості міста можуть на офіційному сайті www.jazz.vn.ua, за телефоном: (0432)690–025 та у інформаційному центрі, який з 10.00 до 19.00 працює у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва (вул. Соборна, 73).