Мер Вінниці Сергій Моргунов - про індикатори сталості, брендову мистецьку подію та любов до джазу

Вже у ці вихідні Вінниця знову стане джазовою столицею України.

23-24 вересня найстаріший в Україні міжнародний джазовий фестиваль VINNYTSIA JAZZFEST двадцять перший раз гостинно відкриє двері для всесвітньовідомих майстрів джазової музики.
За доброю традицією влада міста та області багато років підтримує головну брендову мистецьку музичну подію регіону і дарує поціновувачам джазової музики концерти на особисте запрошення.
Цьогоріч на запрошення Вінницького міського голови Сергія Моргунова та голови Вінницької обласної державної адміністрації Валерія Коровія під час фінального концерту виступлять  два знані в усьому світі зіркові колективи: афро-фанк бенд BATUNGA & The SUBPRIMES (Франція) та Тріо культового  Сайруса Честната (США).

Напередодні фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST-2017 мер Вінниці Сергій Моргунов у інтерв’ю розказав, чому щорічно підтримує фестиваль, яку музику найбільше любить і про що очільники міст спілкуються за філіжанкою кави.

- Сергію Анатолійовичу, що для Вас джазова музика? Пам’ятаєте відчуття, коли ви вперше почули джазові акорди?
- Скажу відверто, для мене джазова музика відкрилась вже у дорослому віці. Мої музичні смаки пов’язані із класичною музикою у всіх її проявах. Мені подобається атмосфера, коли на відкритих майданчиках виконуються світові класичні шедеври. Ми постійно згадуємо про блискавичну постановку «Карміни Бурани» Карла Орфа у 2008 році до Дня Вінниці. Тому я починав знайомство із джазом зі джазових стандартів, тобто класичного джазу. І це закономірно, що перший джазовий концерт, який відбувся на моє запрошення – це була програма відомих джазових стандартів у виконанні жіночого кавербенду FREEDOM JAZZ. Це відбулось у 2015 році. Саме тоді вперше хедлайнером нашого міжнародного фестивалю стали українські виконавці. Я до сьогодні пам’ятаю шалені емоції, які охопили концертну залу! Після цього я зовсім по-іншому сприймаю відоме побажання організаторів фесту: «Джазового настрою Вам, друзі!» Вінниця дійсно з року в рік чекає на VINNYTSIA JAZZFEST для того, щоб зануритись в позитивні емоції, зарядитись енергетикою свободи та відкрити для себе нові імена.
- Минулого року вінничани визначали відомі бренди та події міста. Міжнародний фестиваль VINNYTSIA JAZZFEST визнано лідером серед культурних проектів. Чи згодні Ви з вибором вінничан?
- Безперечно, що наш джазовий фестиваль став найбільш відомою подією як у Вінниці, так і далеко за межами. Фестиваль має міжнародний статус, який кожного року підтверджується участю виконавців більш ніж з восьми країн світу. Фестиваль співпрацює з потужними міжнародними культурними інституціями. Багато років поспіль керівники цих інституцій із задоволення приїжджають у Вінницю провести джазовий вікенд. Цього року, як мені відомо, ювілейна дата співпраці фестивалю із Посольством США в Україні. VINNYTSIA JAZZFEST має не лише власну історію взаємовідносин з інституціями, а й - власну публіку! І це не лише жителі Вінниці, а й гості з інших міст України. Культурний туризм позитивно впливає на розвиток готельного бізнесу та сервісної складової, тому необхідно підтримувати події такого рівня. Таких прикладів у Європі достатньо. Зокрема, це міжнародний Моцартовський фестиваль у Зальцбурзі (Австрія), Брегенц Фестишпиль у Австрії. Ці фестивалі тривають від двох до п’яти місяців і є бюджетоутворюючими. Так, фестиваль у Зальцбурзі за рік у вигляді податків приносить 70% наповнення бюджету міста. Все - за рахунок надання супутніх фестивалю послуг: готелі, ресторани, сувенірна продукція, транспортні послуги – це можна перелічувати нескінченно.
- Такі культурні події створюють ауру територій та є так званими «культурними послами» назовні. Це, напевно, і є темою розмов за філіжанкою кави, коли Ви відвідуєте конференції або семінари в інших містах або країнах?
- Так. Про що можуть говорити, наприклад, міські голови, які перший раз десь зустрілись? Звичайно, про перлини міста, про цікаві події. Наявність таких тем для розмови – це показник сталості території, особливо коли ти можеш сказати: «Ми провели двадцять перший міжнародний фестиваль», - цей порядковий номер фестивалю і є індикатором стабільності розвитку території. Розуміння цього повинно бути у місцевої влади і такі брендові мистецькі проекти повинні постійно розвиватись і трансформуватись. Наш фестиваль тому яскравий приклад: завжди нові імена і проекти, нові родзинки. Цього року 21-ий фестиваль – це бінго, фартовість. Тому слухаємо джаз на фарт!

Вже 23-24 вересня у Вінниці у концертній залі «ВІНТЕРА» (вул. Театральна, 15) пануватиме джаз!
Скористайтесь нагодою отримати яскраві позитивні емоції та незабутні враження на ХХІ «фартовому» міжнародному фестивалі VINNYTSIA JAZZFEST-2017!
Інформаційний центр фестивалю працює з 10.00 до 19.00 у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва (вул. Соборна, 73).
Довідки за телефоном: (0432)690-025.
Повну програму та інформацію про виконавців дивіться на офіційному сайту фестивалю -  www.jazz.vn.ua.